3d printer

Frame printen voor je Google Cardboard

Trends en technische ontwikkeling gaan hand in hand en zijn van alle plaatsen en van alle tijden. 3D printen en de opkomst van Virtual Reality zijn twee trends die in 2016 en 2017 techniek-minded Nederland in haar ban hebben gehouden. Waar 3D printing het heel dichtbij brengt om objecten te creëren vanuit het niets, maakt Virtual Reality het mogelijk om je fantasiewereld binnen handbereik te brengen. Combineer beide trends en je hebt het beste uit beide werelden! In dit artikel willen we daar kort aandacht aan besteden in de vorm van het printen van een Google Cardboard. Hierbij gaat het met name over de techniek van een SLA printer en de inzetbaarheid van een Google Cardboard.

 3D bril printen met een SLA printer

Een Google Cardboard is voor veel mensen een gadget die niet al te lang meegaat. Bedrijven gebruiken het dan ook vaak als een marketingmiddel door het logo erop te zetten en vervolgens uit te delen op evenementen. Toch komen er steeds meer apps en filmpjes die vragen om het gebruik van een 3D bril. Het is dan ook fijn om een wat sterkere Google Cardboard te hebben die langer mee gaat. In dat geval zou je kunnen kiezen voor een VR bril die je zelf hebt uitgeprint met een 3D printer. Dit kan bijvoorbeeld met een SLA printer.

SLA printen is een vorm van 3D printen waarbij er laag-voor-laag een object wordt opgebouwd. Hierbij wordt gewerkt met een vloeibare hars die door middel van een laser wordt verhard. Het grote voordeel hiervan is dat er heel precies kan worden gewerkt en bovendien wordt er een heel glad oppervlak gecreëerd. Dit is wel zo fijn wanneer je een 3D film kijkt die wat langer duurt. Ook voor kinderen is het wel fijn als er geen scherpe randjes zitten aan de Google Cardboard.

Andere voordelen SLA printen

Ten opzichte van het printen met vaste exoligamenten (FDM printen) heeft SLA printen een veel hogere resolutie. Zo heeft de nieuwste Formlabs 3D printer een zeer hoge resolutie die zelfs in laboratoria gebruikt kan worden. Uiteraard is dit voor een Google Cardboard niet nodig, maar voor bedrijven die hun cardboard bedrukt willen hebben is het wel fijn als de resolutie erg scherp is waardoor het logo of de andere boodschap erg duidelijk is. Daarnaast laat het printen met SLA geen resten achter. Dit is wel zo bij FDM, waar de resten van de ligamenten nog aan de bril kunnen hangen als de bril bij de gebruiker aankomt. 3D SLA printen heeft in veel gevallen dan ook de voorkeur. Wel is het zo dat de kosten van SLAa printen met bijvoorbeeld een Formlabs 3D printer wat hoger liggen dan de kosten met een FDM printer.

Je eigen Google Cardboard printen

Na het lezen van dit artikel vraag je je wellicht af of je zelf ook een Google Cardboard kan printen. Dat kan zeker! Formlabs biedt printers voor diverse toepassingen en die kun je dus ook particulier kopen. Dit geldt ook voor de Ultimaker (wat een geavanceerde FDM printer is). Je kan dan zelf een Google Cardboard printen zoals deze cardboard.

About admin